Hogyan közlekedem a mindennapokban?

Feladatok

1. Térképrajzoló

Gondold át, hova és mivel utazol általában egy nap, egy héten, egy évben.

Útmutató:
Végy elő egy A4-es vagy A3-as papírt, rajzold középre a házadat. Írd fel a papírra, hova utazol általában egy normális héten. A közeli helyeket közel rajzold a házadhoz, a távoli helyeket távolabb. Húzzál vonalat a lakóhelyed és minden célállomás között! Használj különböző színeket a következők szerint:

  • autóval utazok: piros
  • busszal vagy vonattal: kék
  • gyalog vagy kerékpárral: zöld

Ha ugyanarra a helyre más-más módon is mész (pl. iskolába néha gyalog, néha autóval), akkor két vonalat húzzál, a megfelelő színekkel!
A fenti „térkép” áttanulmányozása után gondolkodj el azon, milyen hatással vagy a környezetedre! Hogyan tudnál környzetbarátabb módon közlekedni a mindennapjaidban?

2. Hogyan utazhatunk?

Gyűjts adatokat, és gondold át, miért választunk különböző járműveket az utazásunkhoz!

Útmutató:
1. felvonás: Utazási szokások
Nyomtasd ki a kérdőívet, melynek segítségével kérdezd ki barátaidat és családtagjaidat heti utazási szokásairól! 

Jegyezd fel, kinek van autója, és hány kilométert utazik vele, illetve közösségi közlekedési eszközökkel. Minél többféle embert kérdezz meg, a gyerekes családoktól kezdve a nagyszülőkig! Amikor készen vagy, válaszolj a kérdőív alján található kérdésekre!

2. felvonás: Közlekedésszámlálás
Nyomtasd ki a kérdőívet!

Keress egy forgalmasabb utat a lakóhelyed közelében! Állj meg a járdán (kérlek, az út szélétől messzebb)! Figyeld az utat mindkét irányba 5 percig! Közben húzzál strigulát a táblázatban annak megfelelően, hogy milyen jármű haladt el előtted, és hányan ültek benne! A parkoló autók, a kerékpárosok és a gyalogosok nem számítanak! Az 5 perc leteltével számold össze az egyes cellákban lévő strigulákat, majd válaszold meg a kérdőív alján lévő kérdéseket!

3. Mivel közlekedhetek?

A különböző közlekedési módok és azok előnyei. Fedezd fel településed közlekedési hálózatát, tanuld meg használni a menetrendet az utazás szervezéshez!

Útmutató:
Itt találod a munkalapot!

A feladat elvégzéséhez szükséged lesz még menetrendekre és térképekre. Eddig még nem használtad? Itt az ideje megtanulni! Kérd szüleid segítségét! Ha van otthon, kérd el tőlük, ha nincs, használhatod a következő internet oldalakat:

Budapesti közlekedés:

BKV

MÁV

VOLÁN

A megadott célokat keresd meg a térképen, majd írd be, hogyan jutsz el oda, mikor indultál, mikor érkeztél, és végül azt, hogy szerinted az egyes közlekedés típusnak milyen előnyei és hátrányai vannak!

Tetszett? Belejöttél a menetrend használatába? Akkor itt van egy különlegesebb feladat! Jó szórakozást!

4. CO2 lábnyom

Számold ki a különböző utazások CO2 lábnyomát, mely attól függ, milyen közlekedési eszközt választottunk!

Útmutató:
Nyomtasd ki a munkalapot: 


A táblázat első oszlopába írd be azt a helyet, ahova menni szoktál egy normális héten (pl. iskola, bolt, zeneóra, edzés stb.)! A második oszlopba írd be a közlekedési eszköz nevét, amivel mész (ez lehet gyaloglás is!)! Becsüld meg a távolságot az otthonod és a között a hely között, vagy a térkép segítségével számold ki, majd írd be a harmadik oszlopba az adatot! Nézd meg a grafikont, és az adott közlekedési típushoz tartozó CO2 mennyiséget írd be a negyedik oszlopba (a gyaloglásé természetesen nulla)! Ezután szorozd meg a harmadik oszlopba található számot (távolság az otthonodtól) a negyedik oszlopban található számmal (CO2 kibocsátás kilométerenként), így megkapod a teljes távolságra vonatkozó CO2 mennyiségét. Ezt minden sorra számold ki, majd a végén az utolsó oszlop számait add össze, és megkapod, mekkora a CO2 kibocsátásod egy hét alatt!

Gondolkodj el azon, vajon a különböző közlekedési eszközök milyen hatással vannak a környezetünkre?

Vajon hogyan tudnád csökkenteni a CO2 kibocsátásodat? A táblázat segítségével keress alternatív lehetőségeket: milyen más, kisebb CO2 kibocsátású járművel tudnál menni az egyes helyekre!

Jó munkát és szórakozást kívánunk a feladatokhoz, és örömmel veszünk minden visszajelzést!
Amennyiben hasznosnak tartja munkánkat, kérjük támogassa a Magosfa alapítványt.

E-mail címünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

There isn’t a Planet B! - CSO-LA/2017/388-137 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával újult meg. Ennek a weboldalnak a tartalma kizárólag a Magosfa Alapítvány felelőssége és semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió álláspontját tükrözőnek.

Eredeti program támogatója

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.

Ez a kiadvány (weboldal) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

MigaProject.eu - 2020