Ki készítette?

Feladatok

1. Kutatás a konyhapolcon

Végezz felmérést a konyhában lévő élelmiszerek között! Jelöld egy térképen, honnan érkeztek az egyes darabok!

Útmutató:
Nyomtasd ki a feladatlapot!

Vidd haza, és kutasd át a kamra polcait! Keress zacskós, dobozos stb. alapanyagokat és kész élelmiszereket! Most írd be a bal oldali oszlopba az egyes termékek nevét, majd nézd meg a címkét, vajon a világ melyik országából érkezett az árucikk! Ha nem találod a csomagoláson, kérd egy felnőtt segítségét! Írd be a táblázat jobb oldali oszlopába az ország nevét!
Nyomtasd ki a Világtérképet!

Jelöld be rajta az országokat, ahonnan az egyes termékek érkeztek! Segítségül vedd elő a Földrajz atlaszt, vagy a szüleiddel, testvéreddel, barátaiddal együtt keresgéljetek a térképen!
Nézd meg, melyik termék érkezett a legmesszebbről? Gondolkodj el azon, vajon miért éppen pont abból az országból érkeznek?
Vidd be az iskolába a táblázatot és a térképet is! Beszéljétek meg az eredményeket az osztálytársakkal!

Étel-Ital

2. Az imádott Kinder tojás ökológiai lábnyoma

Ugye, szereted a Kinder tojást? Ebben a feladatban (is ) darabjaira szedjük, majd megvizsgáljuk, hogy az egyes részek alapanyaga honnan származik és mi lesz vele.

Útmutató:
Keress elő egy Kinder tojást (vagy más, hasonló terméket). Szedd szét, az egyes részeket helyezd magad elé az asztalra. Simítsd ki a csomagolóanyagot, szedd szét a csokit (majd csak a feladat elvégzése után fald be :o), nyisd ki a tartályt, vedd ki belőle a papírokat és a benne lévő játékot.

És most vedd egyenként kézbe a dolgokat! Miből készültek? Vajon milyen utat tettek meg idáig? Segítségül nézd meg a nyersanyag kártyákat!

Nyomtasd ki a tevékenység kártyákkal együtt!

Vágd ki az egyes részeket, majd helyezd a kis kártyákat a Kinder tojás darabjai köré! Van ugye nyersanyagod, ezek származnak valahonnan, szállítják valahova, feldolgozzák valahol, aztán egy helyre szállítják a különböző alkatrészeket, ott összerakják a terméket (jelen esetben a Kinder tojást), majd elszállítják a boltba, ahol megvásárolhatod, és a boltból is eljut valahogy a lakásba. Ugye, milyen sok dologra kell figyelni! Most szépen húzzál vonalakat a fenti felsorolásnak megfelelően a Kinder tojás egyes részeihez. Ha jól dolgoztál, van egy vonalad az alumíniumtól a csomagolóanyagig, a kőolajtól a műanyag részekig, a tej-kakaó-cukortól a csokoládéig. Milyen kártyákon vezet át a vonal?

Most ugyan nem néztük, de mindez még festve is van, ha van kedved, még azt is átgondolhatod, hogy a festék/felirat hogyan kerül a Kinder tojás alkotórészeire.

3. A Nagy Csokoládégyártó játék

Meg sem kérdezem, szereted-e a csokoládét! Most azt ismered meg, hogy ki mindenki munkája szükséges ahhoz, hogy a napi betevő csokidat megehesd!

Útmutató:
1. felvonás:
Nézz szét a kamra polcán, vagy a boltban! Keress különböző csokoládékat, majd nézd meg, hol gyártották őket? Válaszd ki a három legnépszerűbbet! Vajon miért azok?
2. felvonás:
Olvasd el hogyan készül a csokoládé!

Olvass a kakaóról, még többet!

Ha mindezeken átrágtad magad, és kiokosodtál a csokiból, akkor most nézzük meg, kik is foglalkoznak vele! Nyisd ki az adatlapot: 

Vedd végig, hogy ki mindenki foglalkozik a kakaóval, míg eljut a csokigyárba, majd azt is írd le, hogy a csokigyártás egyes folyamataival ki foglalkozik, ki szállítja ki a boltokba, ott kinek a kezén megy át, majd a vásárlót és a fogyasztót se hagyd ki! Gondolkodj el azon, hogy egy ilyen, számunkra egyszerű és hétköznapi dolog előállításához mennyi ember szükséges!

Jó munkát és szórakozást kívánunk a feladatokhoz, és örömmel veszünk minden visszajelzést!
Amennyiben hasznosnak tartja munkánkat, kérjük támogassa a Magosfa alapítványt.

E-mail címünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

There isn’t a Planet B! - CSO-LA/2017/388-137 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával újult meg. Ennek a weboldalnak a tartalma kizárólag a Magosfa Alapítvány felelőssége és semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió álláspontját tükrözőnek.

Eredeti program támogatója

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.

Ez a kiadvány (weboldal) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

MigaProject.eu - 2020