Hazai méz

Feladatok

  • Közmondások

Próbáljatok összegyűjteni méhekkel és mézzel kapcsolatos közmondásokat!A feladatlapra összeszedtünk mi is néhányat. Próbáljátok meg párosítani a közmondást a jelentésével!

(Megoldás: ld. 6. Összegzés)

  • A méhek ajándékai

A méhekről általában egyből a méz jut eszünkbe, pedig sok egyebet is köszönhetünk nekik. Mindjárt az első helyen említhetjük a beporzást: számtalan virágos növény pótolhatatlan partnerei, nélkülük nem jönne létre a termések nagy része, nem létezne annyiféle virág, gyümölcs, zöldség. Nem minden növény rovarbeporzású–a gabonák pl. szélbeporzásúak, de a gyümölcsök és zöldségek túlnyomó részének szüksége van a rovarok beporzására. Nem csak a háziméh létezik, hanem nagyon sok más méhfaj is („vadméhek”), amelyek szintén nagyon fontos szerepet játszanak a megporzásban. A méheknek még sok egyéb terméke is van. Próbáljatok meg felidézni néhányat! A feladatlapban találtok néhány termékről leírást–próbáljátok meg kitalálni, miről lehet szó!

(Megoldás: ld. 6. Összegzés)

A különböző mézekről itt találtok leírást.

 

  • A méhek lakása

Kas, kaptár

Figyeljétek meg az ábrákat! Eredetileg a méhekfaodúban, sziklarepedésben, földüregekben éltek. Később az ember már nemcsakelrabolta tőlük a mézzel teli lépeket, hanem „lakást” készített nekik cserébe: gyékényből font kasokat. Ma a méhészek kaptárokban nevelik a méheket, mely egy ládaszerű építmény, ami elsősorban fábólkészül. Benne ún. keretek sorakoznak függőlegesen egymás mellett. A keret lécekből áll, mely dróttal van átfűzve, amihez a műlépet olvasztják. A műlépen látszik–kissé ki is emelkedik–a sejt alapja, amire a méhek a sejtet építik (a műlép mindkét oldalára).

Érdekes link

A méhek lakása

  • A méhcsalád tagjai

A méhcsaládnak háromféle tagja van: a méhkirálynő vagy anya, a dolgozók és a herék.

A feladatlapon összekevertük a szerepeiket–válogassátok szét, hogy kinek mi lehet a feladata!

A háziméhről

(Megoldás: ld. 6. Összegzés–itt a megfelelő sorrendet és a hiányzó láncszemet is megtalálod!)

  • Megdöbbentő számok

Néhány érdekes adat:

A mintegy 50 ezer egyedből álló méhcsalád aktivitásahatalmas. Tavasszal és nyáron a virágkelyhekfelkutatását célzó 7,5 millió felfedezőút során 20 millió repült kilométert tesznek meg, vagyis a Föld és aHold közti távolságot huszonhatszor oda-vissza teljesítik. (Güntheroth 2005)

Jó munkát és szórakozást kívánunk a feladatokhoz, és örömmel veszünk minden visszajelzést!
Amennyiben hasznosnak tartja munkánkat, kérjük támogassa a Magosfa alapítványt.

E-mail címünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

There isn’t a Planet B! - CSO-LA/2017/388-137 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával újult meg. Ennek a weboldalnak a tartalma kizárólag a Magosfa Alapítvány felelőssége és semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió álláspontját tükrözőnek.

Eredeti program támogatója

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.

Ez a kiadvány (weboldal) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

MigaProject.eu - 2020